10 najzdrowszych produktów do jedzenia


Na tuzin produktów, które znalazły się na liście tego co najzdrowsze dla nas, są tylko dwa odzwierzęce, w tym jeden pokarm mięsny. Oto lista 10 najzdrowszych produktów do jedzenia według amerykańskiego Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych.

Lista tego co najlepiej jeść, by być zdrowym, jest w pełni fleksitariańska (fleksitarianizm to ograniczenie jedzenia mięsa). Stworzyła ją instytucja, która od 1971 roku opisuje i bada rynek zdrowia oraz produktów spożywczych. Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych podkreśla, że zdrowa dieta zawiera więcej owoców, warzyw, orzechów, zbóż i niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz mniej soli, słodkich napojów, białej mąki i czerwonego mięsa. Przedstawiamy więc listę:

10 najzdrowszych produktów do jedzenia

Moje tłumaczenie raportu Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych z USA:

1 Słodkie ziemniaki

Są super gwiazdami właściwości odżywczych. Napakowane są karotenoidami, są dobrym źródłem potasu i błonnika. Polej pokrojone we frytki kawałki słodkich ziemniaków oliwą z oliwek i podsmaż lekko aż trochę zbrązowieją. Posyp jedną lub dwiema przyprawami, takimi jak cynamon czy chili.

2 Mango

Kubek soku z mango zapewnia 100% dziennej dawki witaminy C, jedną trzecią dawki dziennej witaminy A oraz dobrą dawkę obniżającego ciśnienie krwi potasu i trzy gramy błonnika. Dodatkowo, mango jest jednym z tych owoców, które mają najmniej pozostałości po pestycydach.

3 Zwykły (0%) grecki jogurt

Beztłuszczowy (0% tłuszczu), niesłodzony grecki jogurt ma przyjemną cierpkość smaku, która jest idealnym tłem dla słodyczy jagód, bananów czy naszych ulubionych płatków pełnoziarnistych. Jest zagęszczony, więc nawet wersja beztłuszczowa pozostaje zwarta i kremowa. A ubytek wody oznacza, ze ten jogurt ma dwa razy tyle białka, co zwykły (ma mniej wapnia) – około 15 gram na 140 gram jogurtu greckiego.

4 Brokuły

Są naładowane witaminą C, karotenoidami, witaminą K i folianami (mój przypis: forma witaminy B9). Gotuj je na parze aż rozjaśni się ich zieleń i lekko zmiękną. Dodaj posypkę z parmezanu i polej świeżym sokiem z cytryny.

5 Dziki łosoś

Tłuste ryby jak łosoś, które są bogate w kwasy omega3, mogą zredukować ryzyko ataków serca i udarów. A pochodzący z dzikich połowów łosoś jest bardziej przyjazny dla środowiska niż ten ze sztucznych hodowli (mój przypis: nie wiem skąd mają takie dane).

6 Owsianka

Nie ważne, że to na szybko, że staromodnie czy w postaci grysika owsianego (mój przypis: owies krojony lub owies łamany), owsianka daje nam obfite pełnoziarniste śniadanie. Każde pół szklanki (suchej) owsianki ma 4 gramy błonnika i mniej więcej połowa to błonnik wysoko przyswajalny, który pomaga obniżać cholesterol. Nałóż na swoją ugotowaną owsiankę płatki podsmażanych migdałów i banany zamiast cukru czy soli. Albo spróbuj pokrojonego w kostkę jabłka z cynamonem i rodzynkami lub krojonej gruszki z orzechami i gałką muszkatołową.

7 Ciecierzyca

Wszystkie rośliny strączkowe są zdrowe. Są bogate w białko, błonnik, miedź, foliany (mój przypis: forma witaminy B9), żelazo, magnez, potas i cynk. Ale ciecierzyca wystaje ponad przeciętność ponieważ jest uniwersalna. Szukajcie wersji niesolnej w kartonikach. Dodaj garść do wymieszane sałatki lub wmieszaj je w warzywny gulasz, leczo z curry czy zupy.

8 Arbuz

Arbuzy są ciężarowcami w departamencie odżywczym. Standardowo serwowane dwa kawałki mają jedną trzecią dzienne dawki witaminy A i C oraz dobry zastrzyk potasu i zdrową dawkę likopenu w jedynie 90 kaloriami bez tłuszczu i soli. I ponieważ są pełno-sezonowym owocem arbuzy często są uprawiane lokalnie, co oznacza, że mają mniejszy ślad węglowy (mój przypis: mniej wytwarzane dwutlenku węgla) niż inne owoce.

9 Dynia piżmowa

Ugotuj na parze kawałki pociętej dyni lub kup już obraną, uduś dynię w piekarniku, zmieszaj z czymś lub zrób zupę. To prosty sposób by dostać wiele witaminy A i C oraz błonnik.

10 Sałaty i kapusty

Nie przegap szklarniowych zielenin takich jak jarmuż, kapusta, szpinak, gorczyca, botwina. Te wyróżniające się zielone liście naładowane są witaminami A, C, K, B9, potasem, magnezem, wapniem, żelazem i błonnikiem. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek z zmielonym czosnkiem, dopraw z czarnym pieprzem i sosem winegret z czerwonym winem.


Na podstawie materiałów (tekstu i zdjęć) z https://cspinet.org/eating-healthy/what-eat/10-best-foods


Paweł Marciniak

Autor bloga Nauka Fitness Zdrowie


2 comments

  • Wojtek Pe

    8 listopada 2017 at 23:43

    Jogurt 0% tłuszczu nie jest dobrym źródłem wapnia, ponieważ brak tłuszczu niweluje wchłanianie wapnia. Pozdrawiam i życzę powodzenia

    • Redakcja Nauka i Fitness

      9 listopada 2017 at 07:21

      Racja. Więcej jakiejś substancji w samym produkcie nie zawsze oznacza, więcej z tego dla nas! Pamiętajmy o tym! 🙂

Comments are closed.



O blogu

Nauka Fitness Zdrowie to blog dla aktywnych fizycznie. Łączę nam nim rzetelne informacje z dobrą motywacją!

Nauka Fitness Zdrowie jest wyłącznie blogiem informacyjno-rozrywkowym. Nie prowadzę porad medycznych, a wszelkie informacje zamieszczone na stronie nie zastępują indywidualnej konsultacji z lekarzem. Stosowanie się do treści zawartych na blogu powinno za każdym razem odbyć się pod nadzorem lekarza-specjalisty lub profesjonalnego trenera.

Paweł Marciniak


KONTAKT